Mea pulpa czyli prosta wegańska strawa

_IGP0003

Ryż albo kasza z czymś.
Danie o którym można powiedzieć wszystko, poza tym, że jest w jakimkolwiek stopniu odkrywcze, ale ja się tym w ogóle nie zrażam. Tym razem będzie to ryż z tofu (100% vegan) o ziemistym, orzechowym posmaku, tak jak ja to lubię.

szama
Żeby sobie zrobić powyższą pulpę potrzeba (na dwie osoby) co następuje:

Ryż gotujemy podług instrukcji na opakowaniu. Cebulkę i tofu trzeba usmażyć (owszem, smażę!), dodać soczewicy. Ja to mieszam później z ryżem w garze, w którym robiłam ryż, żeby odciążyć patelnię, bo mamy tylko jedną. Mamy obiad na 2 osoby i jeszcze na przekąskę następnego dnia.
Aha – stary ugotował ryż z kurkumą, dlatego jest żółciutki. Olej sezamowy wjeżdża na koniec, żeby się nie gotował, jako że surowy się do tego nie nadaje (więcej o olejach na WH). Takie tofu można kupić m.in. w Piotrze i Pawle a orzeszki np. na bazarku w Auchanie czy Leclercu ale jak jest olej sezamowy to można dodać nawet starą skarpetę – i tak będzie pyszne.

Lubicie szybkie pulpy czy wolicie np. jeść według zasad clean eating: 1/2 talerza to warzywa, 1/4 białko i 1/4 węglowodany? Trzymacie się tego?

Advertisements

One thought on “Mea pulpa czyli prosta wegańska strawa

Daj cynę co myślisz :) doceniam Twoje zdanie!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s